Verwijder achtergrond
Fotocollage
Toony Tool
Nep Chat App
Foto filters
Mind Map Editor
Meer
Klik op de waypoints op de kaart voor Google Streetview foto's.

Battle of Hurtgen Forest Grand Tour 2019 rit 2

September 1944 werd een maand dat het front in het westen zeer uitgestrekt zou worden. Overal waren de Geallieerden aan het vechten om de Duitsers terug te dringen over hun eigen landgrenzen en ze ‘op te jagen’ naar de rivieren, de Roer, Ruhr en Rijn. Het gedurfde plan Market-Garden stond aan de vooravond om los te barsten, de strijd rond Metz was heftig en men wilde graag door de Siegfriedlinie breken om Aken te pakken.

Was de operatie Market-Garden een nieuwe idee van oorlog voeren, een speeraanval diep het vijandelijke gebied binnen, bij de andere strijd, een dikke honderd kilometer in het zuidoosten, ontstond een ouderwets middeleeuws bloedbad van ongekende proporties.

De Amerikaanse plannenmakers hadden een gruwel scenario bedacht zonder dat ze het zich zelf realiseerden. Het doel waren de dammen die in de rivier de Roer lagen. Hiertoe had men bedacht dat eerst een zeer intens bosrijk gebied, het Hürtgenwald, gezuiverd moest worden. Het gebied lag in de driehoek Aken, Monschau en Düren. Waarom men besloot door het bos te trekken zal altijd een punt van discussie blijven. Waarom trok men niet om het bos heen? De tijd die het zou kosten door het bos te trekken gaf de Duitsers de kans de dammen in de bovenloop van de Roer te laten springen waarbij de dalen onder zouden lopen en de Amerikanen geen stap dichterbij kwamen tot hun doel. Het bos zonder de dammen was niets waard, de dammen zonder het bos was goud waard, maar, zoals Stephen Ambrose aangeeft in zijn boek Citizen Soldiers kozen de generaals voor de optie ‘met bos’ en verklaarde de auteur de beslissing ‘achterlijk crimineel’.

Toen de balans werd opgemaakt van de slag om Hürtgenwald bleek één vierde van de ingezette Amerikaanse manschappen verloren te zijn gegaan, 33.000 man. De 120.000 ingezette GI’s van de zes divisies en een pantserdivisie verloren 24.000 aan doden, gewonden, vermisten en gevangen genomen mannen. Verder waren er nog eens 9000 afgevoerd door ziekte en uitputting. De meeste omgekomen Amerikanen werden ter aarde besteld in Margraten, in Nederland, en in Henry Chapelle, België.

De Duitsers hadden zes divisies, waaronder een Panzerdivisie, ingezet voor de verdediging van Hürtgenwald, totaal 80.000 man. Vier divisies werden totaal vernietigd en de andere twee moesten zware verliezen incasseren. 28.000 Duitsers werden slachtoffer van de gevechten waaronder 12.000 doden. De rest raakte gewond of vermist of werden gevangen genomen.

Auteur Reiswijze Afstand Duur Landen Download
Michel van Hagen / AH
Rijden 119km (25📍) 4:07 🇩🇪 KML, GPX
Route bibliotheek  Bewerk route
Credits vereist

Route bibliotheek
 Bewerk route
Credits vereist